top of page

מסיבות השתכרות בליל פתיחת שנת הלימודים


בשנים האחרונות התפתחה "מסורת" אשר הולכת ומתרחבת בקרב בני נוער העולים לכיתה י"ב.


בליל פתיחת השנה הם נפגשים למסיבת השתכרות בה עם שותים ומתדלקים עם אלכוהול עד אובדן חושים. המסיבה מסתיימת לפנות בוקר עם ההליכה לבית הספר. לא פעם, ללא ידיעת צוות בית הספר, מתרחשת המסיבה בחצר בית הספר עצמו.

כך הופך היום הראשון ללימודים ל"קרנבל" שיכורים המתרחשים בו אירועי ונדליזם ואלימות ולעיתים גם מצבי אובדן הכרה של ילדים. לא פעם הובלו בני נוער שיכורים לחדר מיון ביום הראשון ללימודים.

כתבתי כבר בעבר על ההבדל בין שתיית מבוגרים לשתיית ילדים. מבוגרים, לרוב, יוצאים לבלות וגם שותים. במצב זה השתייה היא מוגבלת ומבוקרת. מתבגרים, לרוב, יוצאים לשתות כדי לבלות. פועלים עליהם לחצים חברתיים כבדיים של שייכות ו"פוזה" אשר הסיכוי לשתות שתייה מבוקרת תחתיהם הוא נמוך מאוד.

בגיל 18, המסר של "אתה לא שותה" הופך ל"תשתה באחריות ובמידה". שתייה באחריות היא שתייה אשר לא מביאה את השותה לשכרות ואובדן שליטה. היא גם לא שתייה יומיומית ולא שתייה אשר מייצר תלות בין האלכוהול לחוויית ההנאה והעונג.

המסר ששתייה לשוכרה בערב פתיחת שנה הוא בסדר - הוא מסר מעוות ושגוי.

אז מה עושים?

מסר ברור - "אתה לא שותה, בייחוד לא ביום לימודים". אני מזכיר שמסר לא נמדד לפי מבחן התוצאה אלא לפי מה שאתם חושבים שנכון עבור הילד. כאשר לילד יש מסר ברור, גם כאשר הוא יצא מהבית, הסיכוי שיישאר קרוב למסר הוא רב יותר.

קביעת שעת חזרה (כן כן, גם בי"ב) - בכלל במהלך השנה, בימי לימודים, נכון שתהיה שעת חזרה אשר לוקחת בחשבון גם את הצורך של המתבגר במסגרת ולפחות ב - 8 שעות שינה בלילה. על כן, שעת החזרה היא 22-23 גג.

אכיפה - נכון לגבי כל הסכם עם הילד. היו ערים, קבלו את הילד עם חזרתו, בררו מה מצבו, התעניינו בשלומו.

נוכחות ובקרה - בררו האם מתוכננות מסיבות כאלה באזורכם ודאגו שבכל מקרה, תהיה שם נוכחות הורית לאורך כל הערב. מומלץ במהלך הערב לבקר גם בבית ספר, לעיתים המסיבות מתרחשות בו.

שותפות - צרו קשר עם כל הגורמים המעורבים (צוות בית הספר, שיטור קהילתי, הנהגת הורים ועוד) ואחדו כוחות על מנת להעביר מסר אחיד בנושא ולייצר מגנון אשר ימנע את האירועים המדוברים.

שתהיה שנה בטוחה ופורה!


bottom of page