טרנד חדש בטיקטוק מאיים על הסדר בכיתות ומעלה שאלות על נוכחות טלפונים בבתי הספר.
לאחרונה, טרנד חדש בטיקטוק מעורר דאגה בקרב הורים ומורים ברחבי הארץ. הטרנד, שהפך לוויראלי במהירות, מערב תלמידים המבצעים הפרעות מתוכננות בכיתה, תוך כדי צילום והעלאת התוכן לרשת החברתית הפופולרית.
במסגרת הטרנד, תלמיד מתחיל באופן לכאורה ספונטני, אך למעשה מתוכנן מראש, להשמיע קולות בכיתה ולנופף בידיו. הטון והעוצמה של ההתנהגות עולים בהדרגה עד שהתלמיד נעמד על השולחן, צועק וקופץ. שאר התלמידים בכיתה מגיבים בצחוק ובהתלהבות, בעוד המורה נותר נבוך ומושפל. לעיתים קרובות, המורה נאלץ לעצור את השיעור ואף לעזוב את הכיתה. כל האירוע מצולם ומועלה לטיקטוק, שם הוא זוכה לצפיות רבות ותגובות נלהבות.
הפופולריות של טרנד זה נובעת ממספר גורמים. ראשית, ביצוע ה"אתגר" נתפס כמבחן אומץ ומעניק מעמד חברתי בקרב התלמידים. שנית, לעיתים תלמידים מתערבים על כסף בנוגע לביצוע האתגר, מה שמוסיף מוטיבציה כלכלית. בנוסף, הוויראליות של הסרטונים מגדילה את מספר העוקבים ואת החשיפה לתכנים אחרים של היוצר, מה שמהווה תמריץ נוסף עבור תלמידים המעוניינים לבנות נוכחות ברשתות החברתיות. לבסוף, ריבוי הסרטונים ואופן הפעולה של האלגוריתם של טיק טוק גורם לתלמידים רבים לחשוב שזוהי התנהגות נורמטיבית, מה שמוביל להתפשטות נוספת של הטרנד.
הטרנד הזה מעלה מחדש את סוגיית נוכחות הטלפונים הניידים בכיתות. כאשר הטלפון נוכח, התלמיד לעיתים קרובות אינו מרוכז בשיעור. יתרה מכך, הטרנד חושף מספר בעיות חמורות. ראשית, הוא פוגע משמעותית בתהליך הלמידה, משבש את מהלך השיעור ופוגע ביכולת של כלל התלמידים ללמוד. שנית, הוא פוגע במעמד ופרטיות
המורה, כאשר מורים מוצאים את עצמם במצבים משפילים, מה שעלול לערער את סמכותם ואת יכולתם לנהל את הכיתה. בנוסף, הטרנד מעודד התנהגות מפריעה ולא מכבדת, ועלול להוביל להסלמה בהתנהגויות שליליות נוספות. לבסוף, הוא עלול לפגוע ברווחה הרגשית הן של המורים והן של תלמידים שאינם משתתפים בטרנד, אשר עלולים לחוות מצוקה רגשית כתוצאה מהאווירה הכאוטית בכיתה.
בעוד מדינות רבות באירופה וארה"ב מחוקקות חוקים נגד שימוש בטלפונים ניידים בבתי הספר, ישראל נמצאת מאחור בנושא זה. המחקרים מראים כי הגבלת השימוש בטלפונים ניידים בבתי הספר משפרת הישגים לימודיים, רווחה רגשית של התלמידים, אינטראקציות חברתיות חיוביות, ומפחיתה מקרי בריונות.
כדי להתמודד עם האתגר, נדרשת פעולה בכמה מישורים. ראשית, יש צורך בחינוך והסברה, כולל קיום שיחות עם התלמידים על ההשלכות של התנהגות זו ועל החשיבות של כבוד הדדי. שנית, בתי ספר צריכים לקבוע מדיניות ברורה לגבי שימוש בטלפונים ניידים ולאכוף אותה. בנוסף, נדרש שיתוף פעולה בין הורים ומורים, כולל דיאלוג פתוח כדי להתמודד עם האתגר. לבסוף, יש לשקול קידום חקיקה ברמה הארצית להגבלת השימוש בטלפונים ניידים בבתי הספר, בדומה למדינות אחרות בעולם.
חשוב לזכור כי מטרתנו היא ליצור סביבת למידה בטוחה ומכבדת עבור כל התלמידים והמורים. רק באמצעות פעולה משותפת של כל הגורמים - תלמידים, הורים, מורים וקובעי מדיניות - נוכל להתמודד עם אתגרים אלה ולהבטיח חינוך איכותי לדור הבא. הטרנד החדש בטיקטוק מהווה תמרור אזהרה, ומחייב אותנו לבחון מחדש את הגבולות בין הטכנולוגיה לבין הלמידה בכיתה, ולפעול במהירות כדי להגן על הסביבה החינוכית.
Comments