עם פתיחת שנת הלימודים, תופעה מדאיגה הולכת ומתרחבת בקרב תלמידי כיתות י"ב ברחבי הארץ. מה שהחל כ"מסורת" של חגיגה, הפך למסיבות השתכרות מסוכנות המתקיימות בלילה שלפני היום הראשון ללימודים.
בני הנוער נפגשים למסיבות שמתחילות בשעות הערב ונמשכות עד הבוקר, כשהם שותים אלכוהול בכמויות מופרזות, לעיתים עד אובדן הכרה. המסיבות מסתיימות לרוב עם הליכה ישירה לבית הספר, כאשר התלמידים עדיין תחת השפעת האלכוהול. במקרים מסוימים, המסיבות אף מתקיימות בחצר בית הספר עצמו, ללא ידיעת הצוות החינוכי.
הסכנות:
אירועי ונדליזם ואלימות בבית הספר כלפי תלמידים ומורים
מקרי אובדן הכרה ופינוי לחדרי מיון
פגיעה ביכולת הלמידה וההשתתפות ביום הראשון ללימודים
סיכון בריאותי ממשי לבני הנוער
קיים הבדל משמעותי בין שתיית מבוגרים לשתיית בני נוער. בעוד מבוגרים לרוב שותים באופן מבוקר כחלק מבילוי, בני נוער נוטים לצאת במטרה לשתות, תחת לחץ חברתי כבד ורצון להשתייך.
בגיל 18, המסר משתנה מ'אתה לא שותה' ל'תשתה באחריות ובמידה'. אולם, שתייה אחראית אינה מביאה לשכרות או אובדן שליטה, ובוודאי שאינה יומיומית או קשורה לכל חוויית הנאה.
המלצות להורים ולמערכת החינוך:
מסר ברור: "לא שותים ביום לימודים" - חשוב להעביר מסר עקבי, גם אם הוא לא תמיד מיושם במלואו.
הצבת גבולות: קביעת שעת חזרה הביתה, גם לתלמידי י"ב. מומלץ עד השעה 22:00 בערב לימודים.
אכיפה ובקרה: היו ערים לשעת חזרת ילדיכם, בדקו את מצבם.
נוכחות הורית: בררו על קיום מסיבות באזורכם ודאגו לנוכחות מבוגרים לאורך הערב (גם אם לא במהלך הערב כולו). עצם הידיעה שהורים יגיעו מורידה משמעותית את רמת הסיכון.
שיתוף פעולה: צרו קשר עם צוות בית הספר, שיטור קהילתי והנהגת ההורים ליצירת מערך מניעה משותף.
קבלו את פני התלמידים בשער בית הספר בצוות מוגבר על מנת לזהות ולמנוע מצבי סיכון.
אלטרנטיבות: עזרו לבני הנוער ליצור אפשרויות חגיגה בטוחות ומהנות.
עם מודעות, שיתוף פעולה ופעולה נחושה, ניתן לשנות את ה"מסורת" המסוכנת הזו ולהבטיח פתיחת שנת לימודים בטוחה ומוצלחת לכל התלמידים.
Commenti